Ahad, 12 Ogos 2012


asam pedas

asam pedas ikan temenung atau pelaling

Hidangan tghhari hari ni, simple je...

resepi
bahan2(untuk 6 orang)
1. 6 ekor ikan temenung dibasuh dan direndam sekejap dgn limau nipis/asam jawa/lemon/limau kasturi...untuk hilangkan hanyir.
2. 2 btg bunga kantan, dibelah 2
3. segenggam daun kesum
4. 3 senduk cili kisar (15 bj cili kering, yg telah dikisar bersama 1 labu bwg merah, 1/2 inci halia, sedikit belacan dan 3 ulas bwg putih)
5. timun dipotong
6. tomato dibelah 2@4
7. 2 sudu teh pes asam jawa adabi
8. garam dan gula secukup rasa

cara2
1. panaskan minyak
2. tumis cili kisar dan serai
3. masak hinggal naik baudan cili betul2 masak
4. masukkan 4 cawan air dan asam jawa, didihkan
5. masukkan timun, bunga kantan dan daun kesum
6. perasakan dengan garam dan gula
7. agak2 timun dah masak, masukkan ikan dan tomato, didihkan dlm 3 minit, tutup api..
8. dah siap untuk dihidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan