RESEPI CHAR KUEY TEOW BANJIR
BAHAN-BAHAN
120gm kuey teow
2 sudu minyak masak
2 ekor udang
2 sb cili kisar
sejemput tauge dan kuchai
10 ekor isi kerang
60ml kicap CKT
1 biji telur ayam
2 sudu minyak masak
2 ekor udang
2 sb cili kisar
sejemput tauge dan kuchai
10 ekor isi kerang
60ml kicap CKT
1 biji telur ayam
CARA MEMBUATNYA:
1. ok mula2 masukkan minyak dengan udang dalam kuali (kuali tebal tau biasanya warna hitam).
2. masak udang ni dengan api yang kuat. Kemudian bila udang agak masak, masukkan cili kisar tadi tu.
3. Masak cili tu sekejap kemudian perlahankan api, masukan k.teow, tauge, kuchai dan kerang. Gaul sebati (kuatkan semula api)
4. Kemudian masukkan kicap CKT dan juga telur ayam (yg dah dibasuh yer). Kuatkan api tunggu sehingga telur tu separuh masak.
5. Tutup api kemudian gaulkan bahan2 tu sekejap (sekejap ja) kemudian angkat sebelum kicap tu kering.
6. Sedia untuk hidangan
2. masak udang ni dengan api yang kuat. Kemudian bila udang agak masak, masukkan cili kisar tadi tu.
3. Masak cili tu sekejap kemudian perlahankan api, masukan k.teow, tauge, kuchai dan kerang. Gaul sebati (kuatkan semula api)
4. Kemudian masukkan kicap CKT dan juga telur ayam (yg dah dibasuh yer). Kuatkan api tunggu sehingga telur tu separuh masak.
5. Tutup api kemudian gaulkan bahan2 tu sekejap (sekejap ja) kemudian angkat sebelum kicap tu kering.
6. Sedia untuk hidangan
selamat mencuba.
LIKE Resepi Kampung
LIKE Resepi Kampung
Tiada ulasan:
Catat Ulasan