Jumaat, 19 Jun 2015

Kuah Kacang :

Bahan-bahan Kuah Kacang :

1 cawan kacang tanah (goreng dan tumbuk kasar)
1 batang serai
2 ulas bawang merah
2-3 jemput udang kering
Sedikit halia
2-3 sudu besar cili kisar
2 keping gula melaka
Air
Garam
Air asam jawa
Sedikit minyak

Cara-cara:
  • Tumbuk  bawang merah dan halia. Tumis bersama cili kisar hingga garing.
  • Masukkan udang kering yang telah ditumbuk halus.
  • Bila sudah naik bau, (ada ke masa kita masak tak berbau ye..erm)
  • Masukkan kacang dan air.
  • Masukkan serai yang telah dititik, air asam jawa dan gula melaka.
  • Masak dengan api perlahan. Tambah air jika masih kurang pekat dan masak lagi dengan api perlahan. Seimbangkan rasa masam, masin dan manis.
  •  
     

Tiada ulasan:

Catat Ulasan