Sabtu, 3 Oktober 2015

PARI BAKAR SAMBAL

RESEPI PARI BAKAR SAMBAL
Bahan-bahannya:
● 15 btg cili kering ( atau lebih ) potong & rendam
● 3 biji bawang besar
● 2 biji bawang putih
● 1/2 cm belacan
● 1 biji tomato
● Kisar semua bahan hingga halus
● 1/2 kilo ikan pari cuci kemudian salut ngan asam jawa tanpa air. Ada orang rendam 5 minit dalam air kapur utk hilangkan hancing.
● Bila hendak guna ikan pari dicuci bersih
● beberapa helai daun pisang
● 3 biji atau lebih limau kasturi
( utk perah atas ikan )
● Daun ketumbar ( racik kasar )
● Garam
Caran-caranya:
1. Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik minyak. gaul rata jgn sampai hangus. masukkan garam dan perasa. bila dah garing , angkat dan ketepikan.
2. Alas daun pisang diatas dulang pembakar . letak sedikit sambal kemudian letak ikan. tutup ikan dgn sambal skali lagi. bakar ikan hingga masak.
3. Perahkan limau dan taburkan daun ketumbar bila hendak hidangkan.
Selamat mencuba
Silalah share yer dan jika ingin share, komen “SAYA SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda nanti.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan