Rabu, 19 Januari 2011

Ikan Bilis Goreng Serabai

Makan tengahari ini agak ringkas , sekali dengan sarapan, sebab tak biasa sarapan pagi. Walaupun ringkas tapi bila dah lapar, jadi sedap. Haha...
Menu hari ini 
Ikan bilis goreng serabai. 
Ambil segengam ikan bilis, basuh dan toskan, Kopek kulit ubi kentang dalam tiga biji kemudian potong kecil ikut suka. Basuh dan toskan.
Bawang besar, cili kering dan cli api agak-agak lah sendiri.

Kemudian goreng ubi kentang sampai kekuningan, angkat, masukkan pula ikan bilis, goreng sampai garing. Semasa mengoreng pastikan minyak cukup panas. Campurkan ikan bilis dan kentang goreng dalam satu bekas. Masukkan pula cili kering yang dipotong tiga sampai garing dan angkat. Kemudian tutup api, masukkan bawang merah yg sudah dipotong bulat dan cili api. Angkat dan taburkan atas ikan bilis dan ubi kentang bersama cili kering. Siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan