Isnin, 28 Mac 2011

Masak Lemak Cili Api Ayam Kampung



Bahan2
Ayam kampung, lepas sembelih kena rebus dulu, kemudian buang bulu2, lepas tu disalai kejap sampai tak ada bulu yang tinggal, salai lagi sampai wangi sikit.
santan pekat dan cair.
kunyit hidup ditumbuk halus
cili padi ditumbuk halus
bawang putih ditumbuk halus
bawang merah ditumbuk halus
halia ditumbuk
serai dititik
daun kunyit dihiris2 halus
garam secukup rasa

Masukkan santan cair dalam kuali dan panaskan, masukkan ayam dipotong2 kecil, dah empuk sikit masukkanpula santan pekat dan bahan2 tumbuk, serai daun kunyit dan garam. Bila dah mendiudih kacau lagi sampai pekat dan betul2 masak, boleh letak ubi kentang kalau suka. Dah siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan