Asam Pedas Ayam
Bahan-bahannya:-
½ ekor ayam, dibersihkan dan dipotong-potong
2 keping asam gelugur
1 cawan minyak masak
1 ikat daun kesum
Gula dan garam secukupnya
2 cawan air
10 tangkai cili kering, digiling
6 biji bawang merah, digiling
1 sm halia, digiling
Sedikit belacan, digiling
4 tangkai cili merah, digiling
2 ulas bawang putih, digiling
1 sm kunyit basah, digiling
Cara-cara penyediaan:-Panaskan minyak di dalam periuk.
Tumis bahan-bahan giling hingga garing.
Masukkan ayam dan air. Masak hingga mendidih.
Masukkan asam gelugur, gula, garam dan daun kesum.
Kacau hingga rata dan biar hingga betul-betul masak baru diangkat.
Sesuai dihidangkan dengan nasi atau pun roti.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan