Selasa, 1 Mac 2011

Roti Kobis

ROTI KOBIS

Bahan-bahannya :
1 kg tepung gandum,
500 gram marjerin
1 sudu makan garam
2 biji telur
Air secukupnya

Bahan inti :
1 kg daging kisar
2 bungkus kecil rempah kari daging
5 ulas bawang putih ]
1 inci halia ] dikisar
3 biji bawang besar ]
garam secukup rasa

Cara Membuatnya :
1. Tumis bahan kisar dan lain-lain seperti cara membuat karipap.
2. Tuangkan tepung dalam besen, pecahkan telur, masukkan garam dan marjerin, Buat cara gaul dan ramas. Masukkan air sedikit demi sedikit dan ulis hingga jadi doh seperti doh karipap.
3. Bahagikan doh kepada 7 bahagian – setiapnya lebih besar ikut peringkat. Bermula dari sebesar bola pingpong, besar dan besar lagi.
4. Ambil doh pertama (yg paling kecil) canai dan sapukan telur atasnya, letakkan inti dan bunjut kemas, Uli hingga jadi buat. Goreng dalam minyak banyak hingga kuning dan angkat.
5. Canai doh kedua, sapukan telur, letak inti. Kemudian letak doh pertama yg telah goring tadi ditengah-tengah. Bunjut kemas dan uli bulat dan digoreng.
6. Ulang hingga habis semua doh
7. Bila sejuk, potong dan nampak seperti kelopak kobis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan