Sabtu, 19 Mac 2011

Putu Kacang

PUTU KACANG

Bahan-bahannya
600 gram kacang hijau
400 gram gula pasir, dikisar halus dan diayak
50 gram tepung sagu
200 - 300 ml air 

Cara-caranya
1. Bersihkan kacang hijau kemudian digoreng hingga garing. Selepas itu buang kulitnya lalu dikisar halus dan dijemur sebentar.
2. Campurkan tepung kacang hijau dengan gula dan gaul rata. Kemudian basahkan dengan air sedikit-sedikitsambil digaul rata sehingga adunan ini boleh dikepal. Tutup adunan dengan kain basah selama setengah jam.
3. Siapkan pencetak putu kacang dan tepung sagu dibungkus dalam kain laalu ditepuk pada pencetak. Isikan adunan ke dalam pencetak lalu tekan kuat-kuat supaya mampat. Kemudian ratakan dengan menggunakan pisau. Keluarkan pula putu yang telah ditekan dengan cara menelungkupkan pencetak itu dan diketuk perlahan-lahan. Atur putu yang keluar di dalam dulang dan jemurlah sebentar. Kalau suka boleh juga dibakar di dalam oven yang paling sederhana panasnya lebih kurang selama 5 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan