Jumaat, 18 Mac 2011

Kepah Tumis Bercili

Kepah Tumis Bercili

BAHAN-BAHAN :

2 kilo kepah
Sedikit air
1 sudu sos tiram
Sedikit air asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa

Bahan di kisar halus :

5 biji cili merah
4 biji bawang merah
3 biji ulas putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm belachan yg telah dibakar
3 batang serai

* Kalau nak pedas tambah la beberapa biji cili api .

CARA MEMASAK :

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dan kacau sampai terbit bau wangi .

2. Masukkan sos tiram serta air asam jawa dan kacau kemudian masukkan semua kepah yang sudah dibersihkan dulu.

3. Kacau semua bahan sehingga rata dan rasa dulu garamnya jika kurang masin baru la ditambah garam . Jika kurang kuah tambah la sedikit air ikut pada citarasa kita la ya.

4. Kepah akan terbuka bila dah masak dan cengkerangnya akan bertukar warna



Tiada ulasan:

Catat Ulasan