Kepah Tumis Bercili |
BAHAN-BAHAN : 2 kilo kepah Sedikit air 1 sudu sos tiram Sedikit air asam jawa secukup rasa Garam secukup rasa Bahan di kisar halus : 5 biji cili merah 4 biji bawang merah 3 biji ulas putih 2 cm halia 2 cm lengkuas 2 cm belachan yg telah dibakar 3 batang serai * Kalau nak pedas tambah la beberapa biji cili api . CARA MEMASAK : 1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dan kacau sampai terbit bau wangi . 2. Masukkan sos tiram serta air asam jawa dan kacau kemudian masukkan semua kepah yang sudah dibersihkan dulu. 3. Kacau semua bahan sehingga rata dan rasa dulu garamnya jika kurang masin baru la ditambah garam . Jika kurang kuah tambah la sedikit air ikut pada citarasa kita la ya. 4. Kepah akan terbuka bila dah masak dan cengkerangnya akan bertukar warna |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan