Selasa, 22 Mac 2011

Kek Batik

Kek Batik
Bahan-bahannya:

4 biji telur
175g mentega
350g biskut merrie
½ tin susu pekat
¾ gelas serbuk koko
½ gelas milo
¾ gelas air masak

Cara membuatnya:

1)Biskut merrie dipecah empat.

2)Pukul mentega dgn gula hingga kembang.

3)Masukkan koko dan milo dgn ¾ gelas air sejuk.

4)Masukkan ke dalam adunan tadi.

5)Campurkan susu dan kacau rata.

6)Panaskan campuran ini di atas api dan kacau hingga pekat.

7)Apabila sudah pekat, angkat dan sejukkan hingga ia menjadi suam.

8)Masukkan biskut merrie dan kacau rata.

9)Sediakan loyang dan masukkan adunan tadi dan tekan biar mampat.

10) Sejukkan seketika dan masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangan untuk 9 orang(anggaran je)

Cara-cara mendapatkan bhn2:
Semua bhn2 mudah didapati di kedai2 runcit mahupun supermarket..

1 ulasan:

  1. Uhh... dah lama tak makan kek batik. Resepi dah ada ni, bolehlah dicuba nanti. :)

    BalasPadam