Selasa, 25 Januari 2011

Laksa Sarawak

LAKSA SARAWAK 


Bahan-Bahan: 

Bahan Kuah: 

Sebungkus perencah laksa sarawak 
Sebungkus mee hoon (dicelur dan ditoskan) 
Santan pekat 
air rebusan udang / air rebusan ayam secukupnya 
Garam dan ajinomoto secukup rasa 

Bahan Sambal:- tumis semua bahan di bawah. 
10 tangkai cili merah (dikisar) 
3 biji bawang merah (dikisar) 
Seulas bawang putih (dikisar) 
Segenggam udang kering (dikisar) 
Minyak masak 


Bahan sampingan: 


isi ayam (dikukus/dikukus dan dicarik nipis-nipis) 
tauge (dicelur dan dibuang ekornya) 
telur (digoreng dan dihiris nipis-nipis) 
udang (direbus dan dibuang kulitnya) 
daun ketumbar 
cili merah (dihiris nipis-nipis) - optional 
imau nipis tp sebenarnya limau kasturi, disini tak de jual limau kasturi 


Cara: 

1. Campurkan perencah laksa sarawak bersama air rebusan udang/ayam secukupnya dan rebus selama 30 minit. Tapiskan. 
2. Kecilkan api, masukkan santan pekat bersama garam dan ajinomoto secukupnya. 
3. Ambil sedikit bahan-bahan sampingan dan mee hoon dan tuangkan kuah laksa sarawak ke atasnya. 
4. Perahkan sedikit limau nipis/kasturi dan campurkan sedikit bahan sambal ke dalam mangkuk mee hoon dan kuah tadi. 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan