LAKSA SARAWAK
Bahan-Bahan:
Bahan Kuah:
Sebungkus perencah laksa sarawak
Sebungkus mee hoon (dicelur dan ditoskan)
Santan pekat
air rebusan udang / air rebusan ayam secukupnya
Garam dan ajinomoto secukup rasa
Bahan Sambal:- tumis semua bahan di bawah.
10 tangkai cili merah (dikisar)
3 biji bawang merah (dikisar)
Seulas bawang putih (dikisar)
Segenggam udang kering (dikisar)
Minyak masak
Bahan sampingan:
isi ayam (dikukus/dikukus dan dicarik nipis-nipis)
tauge (dicelur dan dibuang ekornya)
telur (digoreng dan dihiris nipis-nipis)
udang (direbus dan dibuang kulitnya)
daun ketumbar
cili merah (dihiris nipis-nipis) - optional
imau nipis tp sebenarnya limau kasturi, disini tak de jual limau kasturi
Cara:
1. Campurkan perencah laksa sarawak bersama air rebusan udang/ayam secukupnya dan rebus selama 30 minit. Tapiskan.
2. Kecilkan api, masukkan santan pekat bersama garam dan ajinomoto secukupnya.
3. Ambil sedikit bahan-bahan sampingan dan mee hoon dan tuangkan kuah laksa sarawak ke atasnya.
4. Perahkan sedikit limau nipis/kasturi dan campurkan sedikit bahan sambal ke dalam mangkuk mee hoon dan kuah tadi.
Bahan-Bahan:
Bahan Kuah:
Sebungkus perencah laksa sarawak
Sebungkus mee hoon (dicelur dan ditoskan)
Santan pekat
air rebusan udang / air rebusan ayam secukupnya
Garam dan ajinomoto secukup rasa
Bahan Sambal:- tumis semua bahan di bawah.
10 tangkai cili merah (dikisar)
3 biji bawang merah (dikisar)
Seulas bawang putih (dikisar)
Segenggam udang kering (dikisar)
Minyak masak
Bahan sampingan:
isi ayam (dikukus/dikukus dan dicarik nipis-nipis)
tauge (dicelur dan dibuang ekornya)
telur (digoreng dan dihiris nipis-nipis)
udang (direbus dan dibuang kulitnya)
daun ketumbar
cili merah (dihiris nipis-nipis) - optional
imau nipis tp sebenarnya limau kasturi, disini tak de jual limau kasturi
Cara:
1. Campurkan perencah laksa sarawak bersama air rebusan udang/ayam secukupnya dan rebus selama 30 minit. Tapiskan.
2. Kecilkan api, masukkan santan pekat bersama garam dan ajinomoto secukupnya.
3. Ambil sedikit bahan-bahan sampingan dan mee hoon dan tuangkan kuah laksa sarawak ke atasnya.
4. Perahkan sedikit limau nipis/kasturi dan campurkan sedikit bahan sambal ke dalam mangkuk mee hoon dan kuah tadi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan