Selasa, 18 Januari 2011

Mee Kuning Lemak

Mee Kuning Lemak
Bahan-bahan:
150 gram mee kuning | dicelur
200 gram udang besar | buang kulit dan bersihkan
½ biji timun
3 biji cili merah
125ml santan
65ml minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan giling:
3 biji bawang besar
30 gram kacang tanah | digoreng dahulu
80 gram halia
1 sudu teh serbuk kunyit
3cm belacan

Cara memasak:
1. Panaskan minyak masak di dalam periuk. Tumis bahan giling sehingga naik bau.
2. Masukkan udang, kacau untuk dua tiga minit dan masukkan santan. Biar ia mendidih seketika.
3. Masukkan garam secukup rasa. Kacau sebati.
4. Mee diletakkan di dalam mangkuk dan tuang kuahnya. Hias dengan daun ketumbar, cili
dan timun.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan