Bahan
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan
1.5 liter air 500 gm ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
1 pokok daun sadri [daun sup] ] hiris
1 pokok daun ketumbar ]
3 s/b minyak
5 s/b minyak sapi
2 s/b serbuk jintan manis ]
1 s/b serbuk jintan putih ] bancuh ngan sikit air
bawang goreng
gula
garam
Bahan
tumis 5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] mayang
1 labu bawang besar ]
3 cm halia ]
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih
Cara
- Panaskan minyak sapi dan minyak.
- Tumiskan semua bahan tumis sehingga wangi.
- Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sikit air.
- Kacau rata. Masukkan cili merah, cili hijau, air, ayam, gula dan garam.
- Biarkan mendideh.
- Masukkan beras dan masak saperti nasi biasa.
- Bila nasi telah masak taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis.
- Tutup sebentar.
- Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh hidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori
Tiada ulasan:
Catat Ulasan