Selasa, 11 Januari 2011

Patin Masak Tempoyak

Patin Masak Tempoyak

1 ekor ikan patin (lingkungan sekilogram) - dipotong dan dibersihkan
4 sudu besar tempoyak
10 biji cili padi - dikisar (A)
3 sm kunyit hidup - dikisar (A)
BAHAN-BAHANNYA:

3 batang serai - diketuk
3 batang bunga kantan - dihiris
5 helai daun kesum
2 cawan air
Garam, minyak masak & gula pasir

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan (A). Kacau seketika.
2. Masukkan serai, bunga kantan dan daun kesum.
3. Kemudian masukkan air, tempoyak dan ikan patin.
4. Apabila mendidih, masukkan garam dan gula pasir secukupnya. Masak lagi hingga pekat. Siap untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan