Nasi Harum Manis |
BAHAN-BAHAN: 1kg beras wangi | cuci dan tuskan 1000 ml air 200 ml susu cair 5 sudu besar minyak jagung 5 ulas bawang merah | hiris 3 ulas bawang putih | hiris 100 gm halia | hiris 1/2 cawan isi jagung manis 1/2 cawan lobak merah | sagat Sedikit rempah empat sekawan Sedikit garam 2 helai daun pandan Sedikit daun sup Sedikit bawang goreng CARA MENYEDIAKAN: 1. Panaskan minyak jagung dan tumiskan bahan hiris. Setelah naik bau masukkan rempah empat sekawan dan kacau sebati. 2. Kemudian air, garam dan daun pandan. Biarkan mendidih, selepas itu barulah masukkan beras serta susu. Kacau sebati. Tanak seperti biasa. 3. Apabila hampir kering, baru masukkan jagung dan lobak. Tanak sehingga masak. Akhir sekali, taburkan daun sup dan bawang goreng. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan