Isnin, 7 Februari 2011

Bifstik

Bahan-bahannya : 
1 kg daging, potong dan bersihkan
1 kg kentang, buang kulit, potong memanjang dan goreng
1 inci halia ]
1 inci lengkuas ]
3 batang serai ] kisar halus bersama
6 ulas bawang putih ]
6 ulas bawang merah ]
15 biji cili kering, buang biji, rendam ]
1 tin kecil tomato puree
½ cawan kicap manis
½ cawan bawang goreng
1 cawan tomato ceri (tomato kecil)
1 tin kacang peas
Sedikit kobis bunga
Bahan penumis : 1 inci kayu manis, 3 kuntum bunga lawang, 4 buah pelaga
Minyak untuk menumis.

Cara Membuatnya :
1. Daging direbus hingga empuk, toskan dan simpan sir rebusannya
2. Panaskan minyak, tumis bahan penumis hingga naik bau dan masukkan pula bahan kisar, kacau hingga naik minyak. Masukkan air rebusan daging, daging dan tomato puree. Kacau dan biarkan kuahnya mendidih.
3. Bila kuahnya hanpir pekat, masukkan bunga kubis, kicap, kacang peas, tomato ceri, gula dan garam secukup rasa. Biarkan sedikit berkuah.
4. Semasa menghidang, hidangkan dengan kentang goreng, kacang peas dan taburkan bawang goreng atas daging.
5. Hidangkan dengan roti Peranchis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan