Sabtu, 12 Februari 2011

Solok Lada

SOLOK LADA 

Bahan-bahannya: 

20 biji lada hijau kelantan/cili hijau/cili merah 
4 ekor ikan kembung~dibakar dan diambil isinya- kita guna isi ikan tenggiri 
2 biji kelapa ~ 1 biji kelapa untuk inti solok, 1 biji untuk santan pekat( 2 cawan )- kita gunakan kelapa kering je dan bubuh sedikit air panas dan santan dlm tin. 
6 ulas bawang merah 
1 ulas bawang putih 
sejemput lada hitam 
Garam secukup rasa 
1 sudu teh gula 

Cara membuatnya 

1. Cili hijau dibelah tengah dan dibuang bijinya ( hati2 supaya tidak terkopek di pangkal dan di hujung cili) 
2. Tumbuk lada hitam, bawang putih dan bawang merah sehingga lumat. 
3. Kemudian dalam lesung yang sama, tumbuk isi ikan, kelapa, garam dan gula sehingga sebati semua bahan~ sudah jadi inti solok 
4. Sumbatkan inti solok ke dalam cili yang dibelah sehingga penuh. Buat sampai habis. 
5. susun cili solok itu di dalam periuk. Pastikan inti solok di bahagian atas (jangan kasi tumbang. Kalau tumbang isinya akan hancur). 
5. Tuang santan pekat ke dalam periuk secara perlahan-perlahan. Pastikan tidak mengenai isi solok tersebut. 
6. Tutupkan periuk dan dimasak di atas api yang sederhana. 
7. Bila dah kering santannya bolehlah diangkat dan dihidangkan. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan