Jumaat, 18 Februari 2011

Khasiat Susu Kambing

Susu Kambing adalah makanan semula jadi berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan harian. Ianya sesuai untuk semua lapisan umur. Susu ini boleh diminum panas atau sejuk malah boleh dibuat dadih, aiskrim, keju dan mentega. Dalam setiap 100 gram susu kambing mengandungi 3-4 peratus protein, 4-7 peratuslemak, 4.5 peratus karbohidrat, 134 gm kalsium dan 111 gm fosfur. Pada masa sekarang, industri kosmetik mengeluarkan pelbagai produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun, pewangi dan juga krim pencukur.
Keistimewaan susu kambing:
  • Kaya dengan protein, enzim dan vitamin A.
  • Mengandungi factor anti-antritis (kesakitan sendi) dan anti barah.
  • Boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastric, lelah (asma), insomnia dan user.
  • Mudah dihadamkan kerana zarah lemaknya lebih kecil.
  • Khasiat susu kambing yanh disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan