Rabu, 9 Februari 2011

Laksa Pahang.

Bahan-bahan:

Ikan kembung - 1 kilogram
Minyak masak - 1 cawan
Garam - secukup rasa
Santan - 3 cawan
Asam keping - 2 keping
Bawang merah: kisar1/2 kilogram
Bawang putih: 1 labu
Serai: 20 batang
Cili: 3 cawan
Serbuk ketumbar - 2 cawan
Udang kering - 1 cawan

Cara-caranya:

# Rebuskan ikan lalu asingkan isi dan tulang. Kemudian kisar isi hingga halus.
# Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga sedikit garing.
# Masukkan serbuk ketumbar, ikan kisar, udang kering dan sedikit air. Masak sehingga mendidih dan pekat.
# Masukkan santan dan garam secukup rasa. Biar kuah mendidih dengan api yang kecil.
# Sedia dihidang bersama mi laksa.

1 ulasan: