Selasa, 15 Februari 2011

Siput Masak Lemak

Siput Sedut Masak Lemak Cili Api


Bahan-Bahan

500 gm siput sedut

100 gm daun kesum

200 gm cili api (dikisar)

2 biji bawang besar (dikisar)

2 ulas bawang putih (dikisar)

1/2 kunyit hidup (dikisar)

2 biji buah keras (dikisar)

2 atang serai (dititik)

1 helai daun kunyit

sebiji kelapa (diambil santan)

2 keping asam keping

sedikit air

garam dan gula secukup rasa

cara memasak

1) Rebus semua bahan yang dikisar dgn sedikit air.

2) Masukkan serai dan daun kunyit. Biarkan sehingga ia masak seketika.

3) Setelah itu masukkan santan dan biarkan sehingga masak selepas itu

masukkan siput sedut.

4) Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.Biarkan sehigga mendidih dan kacau

seketika.setelah itu masukkan daun kesum..

5) Angkat dan sedia dihidangkan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan