Selasa, 1 Februari 2011

Singgang Daging

Bahan-bahan
1kg daging @ tulang rusuk
10 ulas bawang merah-mayang
5 ulas bawang putih-mayang
2in halia- mayang
4 in lengkuas- kisar
7 @ 9 biji cili kering- kisar
1 sudu kecil ketumbar
Cara

Daging dipotong 4 segi lebar, kemudian dibasuh dan toskan. Lengkuas, cili kering dan ketumbar dikisar. Sementara bawang merah, bawang putih dan halia dimayang. Setelah siap kesemuanya, masukkan kedalam periuk bersama-sama kesemua bahan-bahan tadi termasuk asam keping, garam dan serbuk perasa. Biarkan mendidih dan masak sehingga daging betul-betul masakdan empuk. Api jangan terlalu kuat. Gunakan api yang sederhana. Boleh dititikkan 2 batang serai jika suka. Kemudian hidangkan. Enak dimakan dengan nasi putih dan telur dadar cili padi.. nak sedap dan kalau rajin tumbukkan sambal belacan.... selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan