Jumaat, 4 Februari 2011

Laksa Terengganu

BAHAN UNTUK KUAH 

isi ikan mackerel dlm tin je/isi ikan selayang atau kembung 
santan kelapa 
bawang merah-kisar 
halia-kisar 
asam gelugur 
lada hitam....tumbuk 
garam secukupnya 

ULAMAN -hiris halus 

taugeh 
kacang panjang 
kobis 
daun kesum 
timun 

SAMBAL- ditumbuk 

Cili api 
Cili merah/hidup 
garam 

limau nipis dibelah 4 
belacan dibakar 

CARA: 

1. Jerangkan isi ikan,santan,bahan kisar dan asam gelugur sambil dikacau hingga mendidih. 
2. Masukkan lada hitam dan garam.Renehkan sampai pekat kemudian angkat. 
3. Hidangkan laksa dengan bahan sampingan kemudian curahkan kuah ke atasnya. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan