Rabu, 16 Februari 2011

Coklat Pandan


Roll Coklat Pandan

Bahan-bahan:
5 biji kuning telur - disejukkan
2 biji putih telur - disejukkan
1/2 sudu besar ovellete
1/2 sudu besar serbuk penaik
1/2 sudu besar pes coklat
55 gm tepung gandum
70 gm mentega - dicairkan
90 gm gula kastor
10 gm susu tepung
Sedikit pewarna hijau dan esen pandan
Krim mentega serta kacang cincang secukupnya
Cara Menyediakan:
1. Pukul kuning telur dan putih telur hingga sebati, masukkan ovellete dan pukul lagi hingga kembang. Campurkan tepung, susu tepung, serbuk penaik sambil terus dipukul. Akhir sekali masukkan mentega cair. Kacau rata.
2. Asingkan tiga senduk adunan dan gaul dengan pes coklat. Selebihnya digaul dengan warna hijau serta esen pandan.
3. Sediakan loyang swiss roll yang bergris, ratakan adunan coklat dihujungnya, selebihnya dengan adunan hijau. Bakar hingga masak.
4. Sejukkan kek, sapu dengan krim mentega dan gulung kemas-kemas. Lebihan krim sapukan keliling kek dan taburkan kacang cincang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan