Siput Sedut Masak Lemak Cili Api
Bahan-Bahan
500 gm siput sedut
100 gm daun kesum
200 gm cili api (dikisar)
2 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 kunyit hidup (dikisar)
2 biji buah keras (dikisar)
2 atang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
sebiji kelapa (diambil santan)
2 keping asam keping
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
cara memasak
1) Rebus semua bahan yang dikisar dgn sedikit air.
2) Masukkan serai dan daun kunyit. Biarkan sehingga ia masak seketika.
3) Setelah itu masukkan santan dan biarkan sehingga masak selepas itu
masukkan siput sedut.
4) Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.Biarkan sehigga mendidih dan kacau
seketika.setelah itu masukkan daun kesum..
5) Angkat dan sedia dihidangkan...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan