Khamis, 10 Februari 2011

Nasi Kandar


Nasi kandar

)
Nasi kandar.
Nasi kandar adakah satu hidangan utara Malaysia yang popular, dan berasal dari Pulau Pinang.
 Ia satu hidangan nasi kukus yang boleh tawar atau sedikit berperisa, dan disajikan dengan
 kepelbagaian karidan hidangan sampingan.Perkataan Nasi Kandar, timbul sewaktu waktu
 kelihatan penjaja nasi menjinjing (mengandar) tiang yang menggantung dua bekas nasi.
Nama itu telah kekal dan hari ini perkataan Nasi Kandar ada kelihatan pada kebanyakan restoran
Tamil Islam atau "Mamak Malaysia" dan gerai hidangan India Muslim.
Nasi untuk dijadikan nasi kandar biasanya diletakkan dalam bekas kayu kira-kira tiga kaki tinggi
yang memberi ia satu bau tersendiri. Hidangan nasi kandar dilengkapi oleh daging seperti ayam
goreng, limpakari, daging lembu, telur ikan, udang atau sotong goreng. Hidangan sayur itu
biasanya adalah sepertiterungbendi atau peria. Satu campuran sos kari dituang pada nasi.
Ini dipanggil 'banjir' (pembanjiran) dan menyampaikan satu rasa pelbagai pada nasi.
Mengikut tradisi, nasi kandar selalu dihidangkan bersama hidangan sampingannya dalam satu pinggan.
 Namun dewasa ini, mangkukmelamina kecil adalah digunakan untuk hidangan sampingan.
Apapun, campuran sos kari sentiasa dicurahkan terus pada nasi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan