Ahad, 27 Februari 2011

Resepi Laksa Sanglang

Resepi Laksa Sanglang


Bahan-bahan A - dikisar

Cili kering – 20 tangkai
Cili Padi – 10 biji
Belacan
Bawang Putih / Bawang Merah

Bahan-bahan B


Ikan Sardin/Ikan Kembong - dikisar
Daun kesum
Bunga Kantan
Laksa
Asam keping

Bahan-bahan utk hiasan
Timun
Bawang besar
Telur rebus
Daun selom
Limau nipis

Cara-cara membuatnya:


Masukkan bahan2 kisar A, masak sehingga berbau wangi dan betul2 masak.
Masukkan bahan2 B, isi ikan.
Masukkan air tulang ikan yg telah dikisar dan sedikit air.
Kemudian masukkan daun kesum n bunga kantan
Letak sedikit garam dan serbuk perasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan