Bahan:
1. Daging lembu (dicincang)
2. Tetel (sisa dan lemak daging)
3. Santan
4. Serbuk kunyit
5. Garam dan serbuk perasa
6. Asam jawa
7. Daun limau purut
8. Bunga lawang
Bahan dikisar:
1. Lada kering
2. Bawang merah
3. Bawang putih
4. Ketumbar
5. Jintan manis
6. Kerisik
Cara-cara masak:
Masukkan bahan dikisar dan gorengkan hingga keluar minyak. Masukkan rempah daging, kunyit dan bahan perasa. Kacau hingga rata campuran yang telah digoreng. Masukkan daun limau purut, bunga lawang dan air asam jawa.
Kemudian, masukkan santan dan kacau hingga mendidih. Masak terus hingga pekat kuahnya. Masukkan daging dan tetel ke dalam air mendidih dan rebus hingga empuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan