Selasa, 22 Februari 2011

Ikan Keli Masak Berlada


Bahan-bahan:
  1. 3 ekor Ikan keli digoreng terlebih dahulu
  2. 3 biji bawang merah dihiris
  3. 2 biji bawang putih dihiris
  4. 1 batang serai
  5. 10 biji cili padi
  6. 5 biji bawang merah
  7. 1 inci halia dan kunyit
  8. Sebiji limau nipis (diperah dan diambil jusnya)
  9. Minyak masak
  10. Garam & gula secukup rasa
Cara memasak:
  1. Tumbuk serai diikuti cili padi, halia, kunyit,bawang merah dan sedikit garam
  2. Tumiskan bawang merah dan bawang putih,
  3. Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi, gula dan air asam limau nipis.
  4. Goreng sehingga kuning keemasan dan masukkan ikan keli yang telah digoreng.
Sesuai dihidang bersama nasi putih ketika makan tengahari atau malam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan