Bahan kuah:
600g ikan tenggiri
80g bawang kecil dikisar
60g cili kering direbus dan dikisar
30g halia dikisar
100g udang kering dikisar
50g serai
100g bawang besar dikisar
40g asam keping
15g garam
350g spageti direbus dulu
Bahan hiasan:
600g ikan tenggiri
80g bawang kecil dikisar
60g cili kering direbus dan dikisar
30g halia dikisar
100g udang kering dikisar
50g serai
100g bawang besar dikisar
40g asam keping
15g garam
350g spageti direbus dulu
Bahan hiasan:
60g kacang panjang dihiris
40g taugeh
30g cili merah
50g limau kasturi
5 biji telur rebus
300g udang dicelur
60g timun dihiris
60g bawang besar dihiris
40g taugeh
30g cili merah
50g limau kasturi
5 biji telur rebus
300g udang dicelur
60g timun dihiris
60g bawang besar dihiris
Cara Memasak
1. Rebus ikan hingga masak.2. Kisar isi ikan dan tulang secara berasingan.
3. Panaskan kuali, tumis ikan dan bahan kisar hingga naik bau.
4. Masukkan isi ikan dan air tulang ikan yang dikisar dan masakkan.
5. Masukkan asam keping dan garam secukup rasa.
6. Untuk makan, masukkan spageti dalam mangkuk dan dimakan bersama bahan-bahan hiasan tadi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan