BAHAN-BAHAN
300gm udang sederhana
200gm cendawan segar
150gm sotong - dihiris dan dikelar
150gm putik jagung - dibelah 2
100 gm cendawan butang
1.5 liter air
1 bungkus suhun
4 sudu makan minyak masak
1 sudu makan serbuk lada
2 sudu kecil stok ikan bilis
1 tangkai daun bawang - dihiris
Garam secukup rasa
BAHAN (A) UNTUK DIKISAR
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 sm halia
3 batang serai
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak dalam periuk
Tumiskan bahan A sehingga kekuningan
2. Masukkan sotong, udang dan air.
Apabila mendidih masukkan serbuk lada sulah, stok ikan bilis dan garam.
Kacau rata
3. Kemudian, masukkan semua cendawan, suhun dan putik jagung
4. Apabila mendidih, taburkan daun bawang. Tutupkan api
Tiada ulasan:
Catat Ulasan