Selasa, 22 Februari 2011

Roti Gulung Daging

ROTI GULUNG DAGING

Bahan-bahannya :
300 grm tepung roti
1 sudu teh garam secukup rasa 2 sudu besar gula halus
50 grm mentega
1 sudu teh pelebut roti
1 sudu besar ragi segera
75-80 ml susu fresh hangat
1 biji telur dipukul
1 kuning telur utk disapu
Sedikit minyak

Bahan Inti
200 gram daging kusar
400 ml santan pekat
1-2 sudu besar cili kisar
1 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit, mayang halus
2 sudu besar kerisik
Gula dan garam secukup rasa

Bahan-bahan kisar :
4 biji bawang merah
½ biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci lengkuas
2 inci halis
1 inci kunyit hidup

Cara Membuatnya :
1. Gaul ramas tepung, garam, gula, mentega dan pelembut roti hingga rata. Masukkan ragi, susu, telur dan ulis hingga jadi doh lembut
2. Sapukan sedikit minyak pada permukaan mangku dan masukkan doh, tutup dengan tuala lembab dan biarkan naik sekali ganda
3. Buat inti. Masukkan semua bahan kisar, daging, pati santan, bahan-bahan lain dan masak hingga kering. Keluarkan asam gelugur. Sejukkan.
4. Canai doh selebar 22.5 cm x 30 cm. Ratakan inti dan gulung kemas. Gelekkan gulungan hingga jadi 40 cm panjang,
5. Cantumkan kedua-dua hujung. Gunting sekeliling tapi jangan putus.Kuakkan bahagian yg digunting tadi
6. Tutup roti ni dengan tuala lembab dan biarkan naik lagi sekali lagi. Sapu kuning telur dan bakar selama 25-30 minit pada suhu 200C hingga kekuningan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan