Bahan-bahannya :
4 pot beras basmati
4 pot air
4 sudu besar minyak sapi
½ tin susu cair Ideal
2 sudu besar rempah beriyani
2 biji bawang besar, di hiris bulat
3 helai daun pandan
1 batang daun sup
3 pelapah daun ketumbar
Sedikit daun pudina
Badan, gajus, kismis
Garam secukup rasa
Bahan penumis : 1 inci kayu manis, 3 kuntum bunga lawang, 5 kuntum bunga cendkih, 9 biji buah pelaga.
Bahan kisar : 1 inci halia, 6 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih
Cara Membuatnya :
1. Basuh beras dan rendam sekejap, toskan
2. Panaskan minyak sapi, tumis bahan penumis dan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan rempah beriyani dan kacau sekejap. Masukkan air, susu dan daun pandan. Biarkan mendidih, masukkan garam dan beras.
3. Bila hampir kering, masukkan daun-daun.
4. Bila nasi dah kering, masukkan badam, gajus dan kismis. Kalau suka, masukkan koma-koma atau renjiskan pewarna kuning.
4 pot beras basmati
4 pot air
4 sudu besar minyak sapi
½ tin susu cair Ideal
2 sudu besar rempah beriyani
2 biji bawang besar, di hiris bulat
3 helai daun pandan
1 batang daun sup
3 pelapah daun ketumbar
Sedikit daun pudina
Badan, gajus, kismis
Garam secukup rasa
Bahan penumis : 1 inci kayu manis, 3 kuntum bunga lawang, 5 kuntum bunga cendkih, 9 biji buah pelaga.
Bahan kisar : 1 inci halia, 6 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih
Cara Membuatnya :
1. Basuh beras dan rendam sekejap, toskan
2. Panaskan minyak sapi, tumis bahan penumis dan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan rempah beriyani dan kacau sekejap. Masukkan air, susu dan daun pandan. Biarkan mendidih, masukkan garam dan beras.
3. Bila hampir kering, masukkan daun-daun.
4. Bila nasi dah kering, masukkan badam, gajus dan kismis. Kalau suka, masukkan koma-koma atau renjiskan pewarna kuning.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan