Khamis, 17 Februari 2011

Laksa Thailand

Bahan-bahan ( sajian 8-10 org )

* 1 paket laksa kering (rebus & toskan) 
* 7-8 ekor ikan sardin/kembung/selar (rebus, asingkan isi) 
* 1 biji kelapa (perah dlm 7-8 cawan santan)-saya guna 1 1/2 paket santan debu 
* 8-10 helai daun limau(mayang halus) 
* 1 1/2 labu bwg besar (potong 8 bhgn=besar2) 
* bahan utk kisar 
* isi ikan yg diasingkan tadi 
* 10-13 btg cili padi merah-saya guna cili kering 
* 1 sudu teh lada hitam 
* 2 inci kunyit hidup 
* 2 inci lengkuas 
* 2 btg serai 
* 1 inci halia 
* bahan ulam : 
* 7-8 ulas bawang putih (potong nipis2, goreng bersama sedkit minyak sampai perang-ini wajib nih utk ulam) 
* kacang panjang=potong nipis2(pilihan) 
* timun diracik(pilihan) 
* kobis =mayang halus(pilihan) 
* taugeh (pilihan) 

Cara-cara 

1. Campur semua bahan blender dgn santan & bwg besar, masak dgn api sederhana. Bila menggelegak, masukkan daun limau purut dimayang tadi. masukkan garam & aji. 
2. lepas tu biarkan kuah dia surut sket(pekat) dlm 1/2 inci. Lepas tu timbang rasa masin maneh, lemak.. 
3. Resepi asal ade batang pisang yg lembut(pokok pisang ade rebung ker?). batang pisang tu dikupas sampai jumper isi paleng dlm dan putih bersih. potong nipis2 , terus masukkan dlm periuk masak bersama kuah. batang pisang tu akan jadi lembut & rasa dia sedap...manis2 jer.. 
4. NOTE: resepi asal ade serbuk cili. buat sindri jerk..basuh cili kering, lap dgn kain bersih. goreng tanpa minyak atas api perlahan sampai nampak agak garing. Jgn sampai hangus, biler dah agak sejuk, blend hancur sampai jadi serbuk.(ini utk yang tahan pedas ajer) 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan